Clasificarea dupa denumirea medicamentului de sinteza

Sinucidere lenta cu paracetamol

May 30, 2012   ·   0 Comments

Paracetamolul, luat in doze zilnice prin intermediul pastilelor si remediilor impotriva racelii, poate atinge „masa critica” si provoca moartea, atrag atentia o seama de cercetatori britanici.
O supradoza in cazul paracetamolului poate fi acumulata prin inghitirea catorva pastile in plus in fiecare zi, intr-o perioada de cateva zile sau saptamani.
Cercetatorii Universitatii din Edinburgh au inregistrat 161 de cazuri de supradoza cu paracetamol, in mediul spitalicesc, in ultimii 16 ani. Victimele acestui efect cumulativ, asigurat de inofensiva pastila de paracetamol, nu au reusit sa-si dea seama la timp ca se otraveau lent, ca doza fatala putea fi acumulata in doar cateva zile. Adesea, este vorba de o combinatie de paracetamol si alte substante, inghitite zilnic ca remedii anti-raceala, fara ca oamenii sa-si dea seama ca depasesc limita de siguranta.
Cand se intampla acest lucru, de obicei ficatul este cel mai afectat si victimele consumului de paracetamol – luat in doze periculoase – nu stiu cauza starii lor, existand riscul unui diagnostic si tratament total gresite. Medicii si cercetatorii atrag atentia ca este foarte usor de depasit doza corespunzatoare.

Opt tablete de 500mg de paracetamol luate zilnic, adica echivalentul a 4 grame, ar trebui sa fie consumul zilnic maxim admis.

Intr-un studiu efectuat de o echipa de cercetatori condusa de dr. Kenneth Simpson, au fost analizate datele a 663 de pacienti internati la Edinburgh Royal Infirmary in perioada 1992-2008 cu leziuni ale ficatului, provocate de paracetamol. Ei au realizat ca 161 de pacienti, cu varsta medie de 40 de ani au consumat paracetamol in doze mari, de obicei pentru dureri de stomac sau de spate, de cap sau de dinti. Doi din cinci internati au murit din cauza afectiunii grave a ficatului, declansata de consumul de paracetamol in doze mari, ceea ce inseamna o rata a mortalitatii mai ridicata decat in cazul tentativelor de suicid cu paracetamol.
Supradoza poate fi atinsa foarte usor cand oamenii sufera de dureri si iau paracetamol in mod repetat. Uneori, doza este marita de la o zi la alta si se ajunge la sinucidere lenta cu paracetamol, fara ca pacientul sa aiba habar asta. Dr. Simpson afirma ca pacientii morti din cauza leziunilor ficatului
„nu au luat doze masive, asa cum procedeaza sinucigasii, ci treptat, cand leziunile ficatului se accentueaza cu timpul si pot deveni fatale.”
Se consuma paracetamol pentru calmarea durerilor si nu se tine cont de dozajul din ultimele zile. Internati in spital, pacientii au probleme grave la ficat, este afectat si creierul si ajung sa necesite dializa, sau sa respire cu ajutorul aparaturii medicale. O analiza sanguina nu scoate intotdeauna la iveala cauza suferintelor lor, pentru ca nivelul de paracetamol detectat s-ar putea sa fie redus. Pentru unii, chiar si dozele mai mici se pot dovedi fatale, in termen de 24 de ore la primul consum.
Lucrul cel mai bizar este ca pacientii care au ajuns treptat la supradoza, au probleme mult mai mari decat cei care au luat prea multe pastile dintr-o data. Mesajul care trebuie inteles in urma acestor constatari este ca mai mult paracetamol nu va ajuta pe nimeni sa-si puna durerea sub control sau sa scape de raceala in 3 zile, ci va asigura instalarea unor probleme de sanatate mult mai grave, care necesita un tratament medical foarte complex.
Specialistii atrag atentia ca in afara de pastilele simple de paracetamol, medicamentul poate intra in compozitia unor produse impotriva racelii, cum ar fi Fervex, si trebuie sa citeasca atent prospectul acestora pentru a putea tine socoteala cantitatii de paracetamol consumata zilnic. Cercetatorii de la universitatile din Londra si Lund (Suedia) au descifrat mecanismul de actiune al paracetamolului, prin intermediul unei proteine din celulele nervoase, TRPA1, scrie revista Nature Communications, si incearca acum sa caute molecule care actioneaza la fel, pentru neutralizarea durerii, insa fara efectele nocive ale paracetamolului.

sursa:www.roportal.ro

By


Readers Comments (0)


You must be logged in to post a comment.