Stiri medicale

Medicamente periculoase pe timp de canicula

May 30, 2012   ·   0 Comments

SURSA:

Stări de leşin, accelerări anormale ale bătăilor inimii sau dureri intense de cap – acestea sunt principalele efecte adverse apărute, pe caniculă, în urma administrării anumitor medicamente. Specialiştii ne învaţă care sunt pastilele la care trebuie să fim atenţi şi spun că unii bolnavi pot beneficia de o reducere a dozelor pe timpul verii, însă singurul care decide schema de tratament este medicul curant.
Medicamentele împotriva hipertensiunii arteriale, diureticele şi hormonii tiroidieni se numără printre cele care pot da reacţii adverse neaşteptate pe timp de caniculă, atenţionează medicii. Cu toate acestea, nu trebuie să renunţăm la administrarea pastilelor, dacă tratamentul este recomandat de medic.
“Persoanele care se află sub tratament pentru hipertensiune arterială prezintă mult mai uşor, pe caniculă, variaţii ridicate sau reduse ale tensiunii arteriale. De aceea, dacă medicul hotărăşte, medicaţia pacientului poate fi ajustată în zilele toride. Acest lucru îl poate decide însă numai doctorul care îngrijeşte bolnavul, şi nu pacientul de unul singur”, a precizat pentru REALITATEA.NET, dr. Laurenţiu Luca, medic primar boli interne.

Şi cei care suferă de angină pectorală trebuie să respecte cu stricteţe măsurile impuse în zilele toride – în special, să evite expunerea la soare. În caz contrar, spun medicii, pot apărea crize anginoase (afecţiuni ale muşchiului inimii, care se manifestă prin durere toracică).

În cazul medicamentelor vasodilatatoare, efectul lor poate creşte exagerat pe caniculă. “Bolnavii pot avea stări de leşin sau cefalee (dureri intense de cap)”, atenţionează prof. univ. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie şi Farmacoterapie a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti.

Hormonii pot accentua bătăile inimii

Persoanele cu disfuncţii ale glandei tiroide, fie că au hipertiroidie sau hipotiroidie, pot avea un tratament special vara.

“Cei care suferă de hipotiroidie şi fac tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni pot întrerupe administrarea lor pe timpul verii sau îşi pot reduce dozele, dar numai cu avizul medicului”, precizează medicul Laurenţiu Luca.

În doze mari, terapia hormonală devine periculoasă pe caniculă. “În cantitate mare, efectul advers al hormonilor asupra cordului se poate accentua, producând tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii – n.r.)”, atenţionează prof. dr. Ioan Fulga.

O altă categorie specială este cea a bolnavilor cu afecţiuni pulmonare sau astm. Persoanele care fac tratament pentru astm, spre exemplu, pot face mult mai frecvent crize în zilele foarte călduroase.

Diureticele pe caniculă, pericol de leşin

În ce priveşte clasele de medicamente, administrarea de diuretice pe timpul caniculei poate deveni riscantă, atenţionează specialiştii.

“Cele mai delicate în acest sens sunt medicamentele diuretice (cele care măresc cantitatea de urină eliminată – n.r.), pentru că ele elimină apa şi sarea din organism, iar pe caniculă şi aşa se transpiră mult şi se elimină multă sare. În consecinţă, aceste medicamente pot conduce la stări de leşin sau la apariţia senzaţiei de neputere. De aceea, pe caniculă, bolnavii aflaţi în tratament cu diuretice ar putea să-şi liberalizeze într-o oarecare măsură regimul alimentar hiposodat”, a precizat prof. Fulga.
Altfel, se poate ajunge foarte uşor la deshidratare. De aceea, bolnavii care urmează un astfel de tratament trebuie să se hidrateze corespunzător. “Merele şi pepenii aduc o cantitate foarte mare de apă, vitamine şi minerale în organism, iar apa din fructe se pierde mult mai greu decât cea consumată ca atare“, subliniază dr. Luca.

Laxativele ne “fură” calciul

Medicii atrag atenţia şi persoanelor care obişnuiesc să ia laxative pe timpul verii, că se pot confrunta cu pierderi ale unor minerale importante din organism, precum calciu sau potasiu.

De asemenea, antibioticele administrate în perioadele cu zăpuşeală pot afecta funcţia renală, iar somniferele îşi pot accentua efectul.

În concluzie, medicii le recomandă tuturor persoanelor care suferă de boli cronice să meargă la specialistul care îi ţine sub observaţie, pentru că acesta le poate modifica tratamentul. “Pe caniculă, medicul poate ajusta tratamentul sau poate modifica doza, în funcţie de necesarul pacientului. Dar nu există nici un medicament care nu trebuie administrat în zilele toride”, conchide medicul Laurenţiu Luca.

By


Readers Comments (0)


You must be logged in to post a comment.