Stiri medicale

Termenele de valabilitate ale pastilelor

March 6, 2012   ·   0 Comments

Majoritatea pastilelor care au ieşit din termenul de valabilitate îşi pierd eficienţa, iar unele dau şi diverse reacţii adverse.

O parte dintre medici sunt de părere că medicamentele expirate îşi păstrează totuşi eficienţa vreme de o lună, ba uneori chiar până la şase luni. Profesorul doctor Ion Fulga, specialist în farmacologie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, este însă de părere că ar trebui să fim precauţi. Specialistul spune că niciun medicament nu mai trebuie administrat din momentul în care a ieşit din termenul de valabilitate.

Analgezicele devin ineficiente

Cea mai mică dintre problemele pe care le generează un medicament expirat este pierderea efectului scontat. În această categorie intră analgezicele, antialergicele şi medicamentele antigripale. Este bine de ştiut că efectul terapeutic se diminuează sau devine nul şi atunci când păstrăm medicamentele în condiţii improprii de temperatură, de lumină şi de umiditate.

Există însă pastile care dau diverse efecte adverse atunci când sunt administrate după expirare. O reacţie mai întâlnită o reprezintă erupţiile cutanate, care apar cu precădere la persoanele cu predispoziţie alergică. Unele medicamente expirate au efect toxic şi  se pot dovedi extrem de periculoase. „Gradul de toxicitate depinde de substanţele ce rezultă din degradarea medicamentelor. Tetraciclinele, de exemplu, generează prin degradare substanţe toxice pentru rinichi”, potrivit profesorului Ion Fulga.

De altfel, ar trebui să fim atenţi la data de expirare a tuturor antibioticelor, dar mai ales a celor în formă lichidă, precum şi la valabilitatea altor categorii de tratamente, cum ar fi insulina şi nitroglicerina.

Unde le aruncăm

În România nu există un sistem de colectare a medicamentelor bine pus la punct, aşa încât populaţia le aruncă la gunoi sau în toaletă. Niciuna dintre aceste variante nu este însă recomandată, pentru că medicamentele vor ajunge să polueze mediul. „Ele pot fi returnate la farmacii, deoarece acestea deţin mijloace de distrugere a lor, prin procedee speciale”, mai spune prof. dr. Ion Fulga.

sursa

By

Tags: , , ,


Readers Comments (0)


You must be logged in to post a comment.